Thee en gezondheid
Thee een dagelijks kopje
gezondheid.
Thee bevat belangrijke ingrediënten die het lichaam
dagelijks nodig heeft. Vijf tot zes koppen thee
leveren ongeveer 40 procent van de dagelijkse
behoeften aan het sporenelement mangaan. Dit is
belangrijk voor de opbouw van onze botten.
Overigens bevat thee ongeveer driekwart van de
dagelijkse behoefte aan kalium. Kalium werkt
positief op de spierdichtheid en zenuwen en
reguleert het vloeistofniveau van onze cellen.
Bovendien zitten in thee die vitaminen A, B1, B2 en
B6.
Vitamine A beschermt tegen nachtblindheid,
vitamine B6 is belangrijk voor het metabolisme en
de vitamines B1 en B2 zijn nodig om energie uit het
voedsel vrij te maken. Thee bevat geen calorieën en
zorgt, naast de gezondheidsvoordelen, voor een
algemeen welzijn.
Wat wij graag willen delen.
Geïnspireerd door eigen ervaring met verbetering
van onze gezondheid door het gebruik van groene
thee, zijn we in 2016 van start gegaan met onze
theehandel "Thee Bewust". De missie van Thee
Bewust is met kwalitatieve hoogwaardige
(biologische) losse thee een bijdrage te leveren aan
de ondersteuning van verbetering van de
gezondheid, met name op de thema's ontzuren,
ontvetten en ontstressen. Thee Bewust is een door
SKAL gecertificeerd bedrijf. Vaak horen wij van onze
klanten, dat ze blij worden van de thee. Wij zullen
ons uiterste best doen, om deze "beleving" nog lang
voort te laten bestaan.
Gezondheid.
Aan thee worden veel gezondheidsvoordelen
toegekend. Vooral groene thee zou bevorderend zijn
voor de gezondheid en levensverlengend werken.
Hierbij gaat het natuurlijk vooral om de stoffen die
in de thee zitten, de zogenaamde inhoudsstoffen.
Deze inhoudsstoffen variëren naargelang de soort
bodem, het klimaat, de hoogte, de soort struik en
uiteraard de soorten thee. Polyfenolen zijn een
belangrijk onderdeel van thee. Het rijkst aan
polyfenolen is witte thee. Vergeleken met zwarte
thee bevat groene thee tot 5 keer meer polyfenolen.
De meest belangrijke polyfenol is
'Epigallocatechinegallaat', beter bekend als EGCg.
Het is de meest voorkomende Catechine en de
meest krachtige antioxidant in de thee. Daarmee
speelt EGCg een belangrijke rol voor onze
gezondheid.
Aan het polyfenol EGCg worden de volgende
eigenschappen toegekend:
- het stimuleren van de aanmaak van enzymen
(eiwitten) met een sterke antioxiderende werking,
- ligt aan de basis van een daling van de
cholesterolspiegel,
- verhindert de vorming van een plaque-laag die kan
ontstaan in de wanden van de bloedvaten. Dit is een
laag die bestaat uit geoxideerde cholesterol en die
de oorzaak kan zijn van een hartnfarct. Hiermee is
EGCg goed tegen hart- en vaatziekten,
- beschermt de lever, maag en darmstelsel,
- regelt de bloeddruk en normaliseert de
bloedsuikerspiegel,
- helpt kanker te voorkomen en/of te bestrijden,
- helpt ter bescherming van tandcariës,
- oefent een antibacteriële werking uit,
- beschermt tegen bestraling en chemotherapie,
- beschermt tegen allergische reacties,
- zorgt voor een verminderende opname van vetten
met vermagering tot gevolg,
- helpt bij psoriasis door een rem te zetten op de
aanmaak van foliumzuur,
- helpt om veroudering tegen te gaan.
Maar groene thee bevat nog veel meer!
- Methylxanthines (cafeïne/theïne en theobroine),
vochtafdrijvend effect en activerende werking op de
afbraak van vetcellen),
- Fenolzuren (schimmeldodende eigenschappen,
maken het darmslijmvlies resistenter tegen
parasieten),
- Etherische olie (zorgen voor de specifieke geur en
smaak van thee),
- Mineralen (groene thee bevat 27 mineralen),
- Vitamines (B2, B3, B1, B5, B9, B11, C en K),
- Aminozuren (o.a. theanine; helpt om overgewicht
tegen te gaan en ontgift. Zijn in grote hoeveelheden
te vinden in Matcha),
- Proteïnen,
- Natuurlijke suikers,
- Enzymen,
- Chlorofyl (ontzuren en re-mieraliseren),
- Lignanen ( fyto-oestrogenen, zet diverse processen
in gang die beschermen tegen diabetes, kaalheid en
prostaatvergroting). Hebben ook invloed op een
lager BMI en lager vetpercentage).
Aan (groene) thee worden terecht veel goede
eigenschappen toegeschreven. Maar let wel, thee is
geen wondermiddel nog een medicijn.
Thee ondersteunt uw gezondheid en past goed in
diverse diëten, heeft een preventieve werking en
speelt zeker een rol tegen kanker (denk hierbij aan
het belang van een dagelijkse hoeveelheid Chlorofyl
en EGCg).
En.......vergeet vooral niet te genieten van uw kopje
thee.
Ontzuren (over het zuur-base evenwicht)
In onze huidige maatschappij gebruiken we al snel
te veel zuurvormende voeding, waardoor onze zuur-
base evenwicht verstoord kan worden. Na vertering
van ons voedsel en de stofwisseling blijft er een zure
of basische rest over. Ons lichaam heeft van nature
een licht basenoverschot en probeert dat constant
te houden. In de juiste conditie bedraagt de pH-
waarde pH 7,3.
Wanneer de zuurvorming in het lichaam enorm
toeneemt (voeding, stress, leeftijd), dan kan het
zuurcompenserende mechanisme in ons lichaam
het niet meer aan. Wanneer dit organisme te weinig
zuren kan afvoeren via de nieren, de longen en de
huid, stoot ons bloed het teveel aan zuren af naar
de weefsels zoals spieren, pezen, onderhuids
bindweefsel en de gewrichten. En dat kan de
aanleiding zijn van de meest uiteenlopende
klachten. Het spreekt vanzelf te streven naar
voedingsmiddelen, die zorgdragen voor een
basenoverschot en sterk zuurvormend voedsel te
vermijden. Verzuring kan op verschillende manieren
worden bestreden. U kunt hier op het internet veel
over vinden. Eén van de manieren is het gebruiken
van kruidenthee, die de spijsvertering bevorden.
Hierbij valt te denken aan: Multikruidenthee,
Moringa met verbene & kamille, Moringa Star met
groene Sencha en thee met een hoog gehalte aan
chlorofyl (Matcha, Sencha). Zie ook de pagina over
jicht.
Ontvetten (detox)
Ontgiften of detoxen zijn populaire namen voor "het reinigen van het
lichaam van afvalstoffen of gifstoffen". Ons lichaam heeft van nature
een afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde
en potentieel toxische stoffen. Hierbij speelt zowel de lever als de nieren
een belangrijke rol. Voor het opruimenvan lichaamsvreemde stoffen
worden deze stoffen ingedeeld in wateroplosbare en vetoplosbare
stoffen. Over het algemeen kan ons lichaam dit prima zelf af. Anders ligt
dit bij dioxines (giftige stoffen). Eén derde van de dioxines die je binnen
krijgt wordt via ontlasting uitgescheiden. De rest wordt of heel langzaam
afgebroken of stapelt zich op in onze vetcellen. In alle gevallen kan ons
lichaam wel enige ondersteuning gebruiken. Denk hierbij aan de bio
Wellness Thee (kruidenthee), Groene thee met gember en lemon (in
principe alle groene thee), groene thee met matcha en rozen. Bij
spijsverteringsstoornissen en overgewicht kan ook groene thee met een
hoge concentratie chlorofyl worden ingezet (Matcha, Sencha en China
Chun Mee).
Ontstressen
Dat teveel stress niet goed voor ons is, dat weten we natuurlijk wel.
Hoge bloeddruk, slecht slapen, overspannen, burn out, daar kijken we al
niet meer van op. Maar zoals eerder beschreven is stress ook een grote
veroorzaker van verzuring van je lichaam met alle bijkomende soms
vreemde klachten. Ook hier kan thee ons ondersteunen. Denk hierbij
aan b.v. de bio relaxing kruidenthee, Weg Ballast thee, bio Griekse
bergkruiden thee en slaap lekker thee.
Thee Bewust
Losse Biologiche- & kwaliteitsthee